Toledo
A három kultúra fővárosa

Felejthetetlen időutazás Toledo városában! 

Gyere, és ismerd meg Toledo varázsát, a 3 kultúra tökéletes összefonódását, a marcipánkészítés, és a damaszkolás művészetét. Mindeközben fedezd fel, hogy mit rejtenek a középkori falak, amelyek számos látogató előtt rejtett marad!

A klasszikus városvezetés mellett, többek között megtudhatod: Miért van teli apró csempékkel a régi zsidó negyed? Miért gyújtotta fel a San Martín hidat az építész felesége? Mit jelképeznek a a San Juan de los Reyes kolostor oldalán sorakozó bilincsek? Hol készítették ezeket a városi legenda szerint? Miért vájtak mélyedést az épületek oldalfalain? Mit jelentettek az egyes sarkon álló épületeken látható kőgömbök? Milyen legenda fűződik El Greco, "Orgaz Gróf temetése" festményéhez? Miért csak egy óramutató van a katedrálison található órán? Miért csak kétszer szólalt meg a katedrális harangja? Hol található a világ legkisebb ablaka? Hol és miért szúrták meg ujjukat a lányok, a híres damaszkuszi pengével? Mit jelentenek az épületek külső falán látható fakeresztek, és milyen legenda fűződik hozzájuk? 

Árak

A vonat vagy buszjegyeket, valamint belépőket az árak nem tartalmazzák! Program hossza: 6-7 óra. Utazás együtt Madridból!

Toledo pároknak / 2 főnek

90 €

Toledoi séta barátoknak / 3-4 fő

120 €

Kiscsoportos városlátogatás (6 óra) +5 főtől *

25 €/fő

Olívaliget látogatás és olívaolaj kóstoló egy helyi magyar termelőnél (2 óra)

Minimum 4 fős csoport

35 €/fő

Jelentkezés

Vélemények

Programok Toledóból

OLIVAFARM és OLIVAKOSTOLÓ
TORO BRAVO, bikafarm
BOR, SAJT, OLÍVA

Toledóról bővebben

A toledói látnivalók hada egy egész napos sétára sarkallnak. Spanyolország egyik legszebb városban több, mint 100 műemlék található, ezek közül a szűk értelembe vett történelmi központban, a középkorból fennmaradt keresztény, muzulmán, és zsidó kultúrák emlékeinek kavalkádja vár Minket. Eközben a szűk utcákon, kis tereken, és kőfalak közt sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha a lovagkor kellős közepébe csöppentünk volna bele. A történelmi népvándorlások, és hódítások sosem kerülték el az ország e központi részét, évtizedeken keresztül választóvonal volt Európa és a hódító arabok közt. Majd a sikeres mór hódítások korában épp mint egy összekötőkapocs szerepelt az európai és az arab kultúra közt, amíg 1085-ben a reconquista során a kasztíliaiak vissza nem foglalták Toledo városát.

Sétánk során útba ejtjük a város legfontosabb műemlékét, a toledói katedrálist. A Catedral Primada de España méltán a város büszkesége, hisz Európa egyik legszebb keresztény temploma, a spanyol egyház központja, valamint érseki székhely. Helyén a VII. században egy gót templom állt. Majd az idők során 300 évig mecsetként szolgáló épületet nem találták méltónak, hogy keresztények használják, így a régi templomot teljesen lebontották, köveit pedig széthordták. 1226-ban kezdődött el a mai katedrális építése, amely kicsivel több mint 250 évig tartott, ezért is fedezhetsz fel rajta több, pl. gótikus, mudéjar vagy barokk stílusjegyeket is. A katedrális belsejét olyan neves festők képei díszítik mint El Greco, Tiziano, Van Dyck vagy épp Goya. A katedrálistól, a meredek de hangulatos utcákon keresztül érdemes felsétálunk a város legmagasabb pontját uraló Alcázar hatalmas palotaépületéhez, amely ma az ország legjelentősebb hadtörténeti múzeumának ad otthont.

Mudéjar stílusjegyekért felkeressük az El Tránsito templomot, ami eredetileg zsinagógának épült. Keleti fala a rásütő nap fényében fedi fel nekünk igazi szépségét. De választhatjuk, a Santa María de la Blanca zsinagógát is, ami Európa legrégebbi, még ma is álló zsinagógája. Ha pedig a művészet vonz, akkor semmiféleképp ne hagyjuk ki a görög gyökerekkel rendelkező, Olaszországban tanult El Greco múzeumát, akit Toledónak és a spanyol világnak sikerült elcsábítania és örökre marasztalnia. Vagy ellátogathatunk a San Tomé templomba, ahol láthatjuk a Mester egyik leghíresebb festményét, az Orgaz Gróf temetését.

De természetesen nem hiányozhat, hogy felderítsük Toledo régi városnegyedeit, és hagyjuk magunkat egy kicsit "elveszni" ezeken a kacskaringós utcákon. Mindeközben felfedezzük azokat a részleteket, melyeket ezek az ősi falak rejtenek. Ellátogatunk a város legjobb damaszkozó műhelyébe, és megkóstoljuk a híres toledoi marcipánt.